כל בניין מגורים חדש וכל בית עסק חייב להתקין מערכות גילוי וכיבוי אש, כך שאם פורצת דליקה במקום ישנם אמצעים ראשוניים לגילוי האש ולמניעת התפשטותה. מערכת זו היא תנאי לקבלת טופס 4 במבני מגורים וקבלת רישיון עסק. מערכת ספרינקלרים נחשבת למערכת נפוצה ויעילה מאוד לכיבוי אש. אם יש בכך צורך היא יכולה לפעול על שטח רחב אך גם בצורה ממוקדת אם כך נדרש. מדוע חשובה התקנת מערכת ספרינקלרים, ואילו סוגים ישנם? על זאת נענה במאמר שלפניכם.
יתרונות מערכת ספרינקלרים
- מערכת ספרינקלרים מיועדת גם לגילוי האש וגם לכיבוי אש: רוב האמצעים לגילוי אש וכיבויה ממלאים את אחד משני התפקידים. כך לדוגמה גלאי עשן נועד לגילוי בלבד.
- מניעת התפשטות הלהבות עד הגעת כוחות הכיבוי: התקנת מערכת ספרינקלרים כך שיהיו משובצים בנקודות שונות בחלל המבנה מאפשרת התפשטות שריפה ואולי אף כיבוי מלא שלה.
- חיסכון במים: שימוש במערכת ספרינקלרים חוסך מים באופן משמעותי לעומת זרנוקים או ברזי כיבוי אש. הפעלת הספרינקלרים היא בלתי תלויה. משמע כי בכל ספרינקלר מותקנת אמפולה שתפקידה לזהות חום חריג, כך שכל ספרינקלר מופעל בנפרד. באופן זה ניתן לשלוט היטב בכמות המים ולהקצות כמות מדויקת בהתאם לגודל השריפה.
- חיבור מערכת התראה למערכת הספרינקלרים: ניתן לחבר למערכת ספרינקלרים גם אמצעי התראה כמו אזעקה, כך שברגע שישנה הפעלה שלהם, ישנה גם התראה לפינוי האזור.
איך בנויה מערכת ספרינקלרים?
אם מדובר על מערכת רטובה, שהיא הנפוצה ביותר (ישנם עוד מספר סוגי מערכות שנסקור בהמשך), ומורכבת מצנרת המחוברת למקור מים שנמצא מחוץ למבנה. בקצה צינור מים מורכב הספרינקלר עצמו שהוא המתז. מבנה מערכת זו דומה למבנה של מערכת השקיה עם טפטפות בגינה, כשכל ספרינקלר הוא טפטפת. השוני היחיד הוא גודל הצנרת, המתז ועוצמת התזת המים כמובן. הספרינקלר הוא מעין דסקית עם חריצים שדרכם עוברים המים.
סוגים שונים של מערכות ספרינקלרים
ישנם כמה סוגי מערכות ובחירת המערכת צריכה להיות בהתאם לתנאי המקום:
- מערכת רטובה: מערכת המורכבת מצנרת ומחוברת למקור מים כך שעם גילוי האש על ידי מגלה החום בספרינקלר, יותזו מים בעוצמה דרך החריצים במתז. מערכת זו היא הנפוצה ביותר כל עוד לא מדובר על מקום שיש בו סכנת קפיאה של המים.
- מערכת יבשה: מערכת זו מחוברת גם היא אל מקור מים, אך כל עוד המערכת לא מופעלת כתוצאה מגילוי חום חריג בצינורות, ישנו אויר דחוס בדומה למערכת מיזוג אוויר. אם הספרינקלר מופעל, האוויר הדחוס משתחרר קודם ומפעיל בכך אל חוזר (ברז מערכת יבשה) ואז המים יוצאים דרך הספרינקלר. מערכת זו מתאימה לאזורים בהם יש סכנה לקפיאת המים בצינורות כמו חדרי קירור.
- מערכת ספרינקלרים עם פעולה מקדימה: מערכת זו פועלת בדומה למערכת יבשה אך הספרינקלרים מחוברים לרכזת גילוי אש ומופעלים מלוח הבקרה שלה, זאת כתגובה לגילוי אש על ידי גלאי עשן או חום ולא באופן עצמאי. ישנה מערכת בה ישנה פעולה מקדימה כפולה שכוללת גם את ההפעלה על ידי הרכזת וגם של הספרינקלר עצמו.
- מערכת צפה: מערכת בה כל הספרינקלרים מתיזים יחד בעקבות התראה מגלאים. מערכת זו טובה במקומות בהם נדרשת כמות מים רבה במקום לא גדול, לדוגמה מחסן בו מאוחסנים חומרים מסוכנים ודליקים.
התקנת מערכת ספרינקלרים בהתאם לתקן
תקן ספרינקלרים מהווה חלק מתקן 1928 העוסק בדרישות בהן צריכות לעמוד מערכות כיבוי אש. הוא דורש את התקנת המערכת בכל סוגי המבנים מעל גובה 13 מ', אך ישנה דרישה לכך גם במבנים נמוכים יותר בהם ישנה הצדקה להתקנת מערכת ספרינקלרים. תכנון המערכת צריך להתבצע בהתאם לגובה המבנה, חלוקה לחללים, ייעודו (מגורים, עסק, מחסן) ועוד. למען בטיחותכם ולמען קבלת אישורים מהרשויות, חשוב שאת תכנון המערכת והתקנתה יאשר יועץ בטיחות אש טרם הביקורת הסופית.
אנו בחברת קורש גילוי אש עומדים לרשותכם בכל שאלה בנוגע לספרינקלרים ובטיחות אש בכלל. חשוב לציין שחברתנו מתעסקת בבדיקת ספרינקלרים, ווידוא תחזוקה והנחת מתזים, ולא בהתקנת ספרינקלרים.