רכזת גילוי אש
כדי להצליח להשתלט על שריפה באופן מהיר ויעיל, חשוב לדעת כמה שיותר מהר שיש שריפה וכמובן – איפה היא נמצאת. בבית או במשרד קטן גלאי אש פשוט יספיק – צפצוף יגרום לנו להבין שישנה שריפה ובשטח קטן סביר שנמצא את מקורה מהר ונוכל להשתלט עליה בזמן. כאשר אנחנו מדברים על שטח רחב יותר – חשוב להסתמך על אמצעי איתור חכמים יותר, כמו רכזת גילוי אש.
אנשי מקצוע בתחום של כיבוי וגילוי אש מכירים היטב את המושג רכזת ומבינים את משמעותו במניעת שריפות ודליקות. רכזת גילוי אש מהווה למעשה את הבסיס של מערכות גילוי עשן. זהו התקן אלקטרוני המאפשר קלט ופלט של מידע ונתונים. רכזת גילוי אש מקבלת מידע מתוך סנסורים וגלאים המפוזרים במתחם, בודקת את תקינותם ומפעילה במידת הצורך ובאופן אוטומטי גם מערכות התרעה והגנה.
מהי בעצם רכזת גילוי אש?
מערכת גילוי אש מורכבת ממספר מרכיבים:
• גלאים: גלאים מגלים שינוי כלשהו שמעיד על שריפה – חום, עשן, להבה. גלאים יכולים להיות מופעלים גם באופן אנושי – אזעקת שריפה שאדם שזיהה אש לוחץ עליה כדי להתריע.
• רכזת גילוי אש: המוח של המערכת. הרכזת מקבלת את האות מהגלאים ומגיבה בהפעלת ציוד קצה. הרכזת יכולה להודיע גם באיזה אזור הופעלו הגלאים, כדי לכוון את פעולות הכיבוי.
• ציוד קצה: יכולות להיות הרבה אפשרויות לציוד שיופעל על ידי הרכזת. חייגן יופעל ויתריע בפני שירותי הכבאות על שריפה ואזעקה קולית וחזותית תופעל כדי ליידע את הנוכחים על שריפה. מעליות יכולות להגיע לקומה קבועה מראש ולצאת מפעולה כדי למנוע הילכדות אנשים. מפסק החשמל הראשי יכול לקבל אות ולכבות את החשמל. מערכות כיבוי שונות יכולות להיות מופעלות – ספרינקלרים, מערכות כיבוי בגז, מערכות יניקה. מערכות לסילוק עשן כגון מפוחים יכולות להיות מופעלות אף הן.
למה כדאי להיעזר ברכזת גילוי אש?
- ללא רכזת גילוי אש קשה מאוד לנצל את הפוטנציאל הקיים במערכות גילוי עשן.
- הרכזת היא חלק בלתי נפרד ממבנה המערכת ויש לה חשיבות גם בהפעלה שוטפת, בשגרה וכמובן במצבי חירום.
- ככל שהרכזת יעילה יותר, כך הנתונים שמגיעים מהגלאים יהיו אמינים ויאפשרו תגובה אפקטיבית.
סוגי רכזת גילוי אש
יש שני סוגים בסיסיים של רכזת גילוי אש אותם חשוב להכיר:
- רכזת איזורית – לקוחות פרטיים ובעלי בתים לא זקוקים לרכזת איזורית. ברכזת כזו מחולק המבנה לאיזורים ולכן היא מתייחסת בעיקר לבניינים משותפים, משרדים או מבנים מוסדיים. לאחר חלוקה של המבנה לאיזורים מאפשרת הרכזת לסמן באיזור איזור נתגלתה אש.
- רכזת כתובתית – זו רכזת הפועלת באופן עקרוני על פי מודל אנלוגי. ברכזת כתובתית כל גלאי מקבל כתובת משלו וכך ניתן לאתר באופן מדויק את מיקום השריפה.
רכזת גילוי אש - התקנה ותחזוקה
חשוב מאוד שההתקנה והתחזוקה ייעשו על ידי איש מקצוע שעבר הכשרה ומכיר היטב את תקן ישראלי 1220 בנושא רכזת גילוי אש. התקנה לא מקצועית עלולה לגרום לנזק של ממש כשמערכת לא תופעל כשיש שריפה, תופעל כאשר אין שריפה או אפילו תגרום לשריפה בעצמה על ידי קצר חשמלי.
המערכת בודקת את עצמה כמו שצוין מעלה, אבל יש חשיבות גם בבדיקה חיצונית של המערכת כי תקלה ברכזת עלולה לא להתגלות עד שיהיה מאוחר מדי. שאר רכיבי המערכת חייבים גם הם לעבור בדיקות תקופתיות מסודרות על ידי איש מקצוע.
קשה לקבוע באופן חד משמעי איזה סוג של רכזת גילוי אש היא היעילה והטובה ביותר.
המטרה של מערכת גילוי אש ועשן היא כמובן לתת התרעה מוקדמת בדבר שריפה, אולם המערכת תלויה במידה רבה ברכזת ובהתאמה שלה לתנאי הסביבה. אנחנו בחברת קורש גילוי אש מייבאים ומשווקים מכשירים וציוד מתקדם בכל רחבי הארץ. התייעצו עם נציגינו ובואו לקבל הצעת מחיר משתלמת על רכזת גילוי אש.